Propellerads

AWAS!! Jangan Ambil Ringan..Inilah Kesilapan Yang Dilakukan Ketika Majlis Perkahwinan!

Pasti ramai pasangan yang bakal berkahwin tidak lama lagi. Tetapi orang sering lupa tentang larangan yang telah ditetapkan oleh Allah kepad...

Pasti ramai pasangan yang bakal berkahwin tidak lama lagi. Tetapi orang sering lupa tentang larangan yang telah ditetapkan oleh Allah kepada kita umat Islam ketika majlis perkahwinan. Seperti yang kita lihat, ramai yang mementingkan adat ini tanpa kita sedari ianya menyalahi hukum.


Ini adalah persoalan yang sering ditanya berkali-kali tetapi orang sering lupa tentang perkara penting ini. Ustaz Azhar Idrus ada jawapan untuk setiap persoalan.

Perkara yang sering dilakukan di dalam adat perkahwinan orang Melayu seperti bersanding, makan beradab, sirih junjung, tepung tawar, berinai dan sebagainya.
Bersanding- yang salahnya itu apabila pengantin perempuan dedah aurat, pakaian ketat, tabarruj dalam solekan dan perhiasan dan sanggup tinggal solat kerana sayang pada makeup takut hilang bila wuduk padahal TINGGAL SOLAT 1 WAKTU waktu akan DISEKSA 6000 TAHUN dalam API NERAKA. 
Kalau dah nak bersanding sangat, biarlah serba sederhana dan disaksikan oleh golongan wanita dan ahli keluarga sahaja dan jangan sampai melanggar batas syarak. Kalau dulu pengantin perempuan disolek "mak andam" tapi sekarang disolek "maknyah andam"! Ini haram sebab dia adalah lelaki, cuma lenggang-lenggoknya saja nampak lembut.
Makan beradab tak ada masalah kerana bukan sebab hendak menunjuk-nunjuk, cuma pasangan pengantin hanya duduk makan bersama keluarga dan tetamu.
Sirih junjung ini adalah adat agama Hindu, tidak dibenarkan kecuali pengantin memang jenis makan sireh. 
Tabur beras kunyit ini juga asalnya adat orang Hindu dan ianya adalah membazir kecuali pengantin itu adalah 'pengantin ayam'. 
Pasang api lilin juga adat agama lain termasuk agama Hindu dan Majusi. Boleh guna api lilin jika lampu rumah padam. 
Tepung tawar adalah membazir, kan lebih baik guna tepung buat cekodok bagi makan pada pengantin!
Renjis air mawar boleh kerana bertujuan untuk wangian tapi jika pengantin 'jenis tak solat' jangan guna air mawar tapi renjis guna AIR LONGKANG!
Bersilat depan pengantin boleh, tapi kalau pengantin 'jenis tak solat' jangan bersilat tapi kasi dia "flying kick" terus! 
Berinai dijari adalah HARAM bagi lelaki kerana inai jari ini adalah hiasan wanita sahaja. Ada yang kata boleh sebab bagi alasan kahwin. Baik, kalau begitu pengantin lelaki boleh la pakai bra sebab kahwin punya pasal ! Bagi perempuan pula, janganlah pakai inai lebih-klebih sampai dah buat ukiran bermacam-macam corak seperti tatu pula. Berlebih-lebihan juga haram hukumnya lebih-lebih lagi kalau nak menunjuk-nunjuk. 
Adat batal air sembahyang - Tahun 80an cium tangan, 90an cium pipi, tapi dah ada sekarang yang cium mulut terus depan tok Imam dah jadi macam orang Kristian. Jangan jadi melampau-lampau macam ni. Cara mudah nak batal air sembahyang ialah kentut saja depan tok imam. Batal jugak air sembahyang. Kikikiki... 
Pakai baju gaun labuh ada 2 orang budak pegang di belakang, dan ada juga yang lempar bunga untuk orang ramai sambut. Ini dah ikut adat orang Kristian. Jadi, jangan kita berlebih-lebihan dalam majlis perkahwinan. Tinggallah adat-adat yang BID'AH dan kembali kepada SUNNAH.  Itulah lebih kurang untuk panduan kita bersama.
Ada satu lagi bagi yg bakal berkahwin, jika hari perkahwinan si suami membenarkan isterinya memakai tudung letak di dalam baju maka suami itu telah menanggung dosa si isteri, dan suami dikira DAYUS. Pemakaian tudung sebegini adalah menjadi kebiasaan wanita pada AKHIR ZAMAN. Marilah sama-sama meminta bakal isteri memakai tudung yg ikut syariat.
Betul juga apa yang dikatakan oleh Ustaz Azhar. Kadang-kadang kita lupa tentang hukum sebelum terlalu mengikut adat. Sama-samalah kita ubah persepsi kita tentang adat perkahwinan ini. Yang boleh buat, buat aje lah, yang dilarang, tinggalkan.

LAGI ARTIKEL MENARIK:
  1. Isu Breastfeeding, Komen 'Panas' Dari PU Rahmat Membuatkan Netizen Tercegang!
  2. Nama Anak Yang Pelik, Linda Hashim Bagi Penjelasan!
  3. Elfaeza Ul Haq Buka Tudung, Alasan Diberikan Tidak Masuk Akal!

SILA KOMEN DISINI

Name

Agama Berita Fesyen Gambar Hiburan Informasi Macam-macam Pilihan Editor Politik Slider Sukan Video Viral
false
ltr
item
MEDIA SENSASI: AWAS!! Jangan Ambil Ringan..Inilah Kesilapan Yang Dilakukan Ketika Majlis Perkahwinan!
AWAS!! Jangan Ambil Ringan..Inilah Kesilapan Yang Dilakukan Ketika Majlis Perkahwinan!
http://1.bp.blogspot.com/-I0IBXoy8c90/Vpb-K-Dr_7I/AAAAAAAAKVY/-9mZxliAWH8/s1600/Adat.png
http://1.bp.blogspot.com/-I0IBXoy8c90/Vpb-K-Dr_7I/AAAAAAAAKVY/-9mZxliAWH8/s72-c/Adat.png
MEDIA SENSASI
http://www.sensasi.org/2016/01/awas-jangan-ambil-ringaninilah.html
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/2016/01/awas-jangan-ambil-ringaninilah.html
true
1739318347934855125
UTF-8
Carian dicari tidak dijumpai LIHAT KESEMUNYA Baca Selanjutnya Reply Cancel Reply Delete By Home PAGES POSTS Lihat Kesemuanya LAGI ARTIKEL YANG MENARIK TAGS ARCHIVE SEARCH KESEMUA ARTIKEL Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August Setember October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow ARTIKEL INI ADALAH PREMIUM Sila share untuk meneruskan Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy