Propellerads

Isu Selfie Menyusu Badan, Kenyataan Wanita Ini Mengejutkan Orang Ramai Sehinggakan...

Sekarang ini tengah panas mengenai isu selfie ketika menyusu badan. Memanglah menyusu badan itu bagus untuk si kecil tetapi tindakan si ibu...

Sekarang ini tengah panas mengenai isu selfie ketika menyusu badan. Memanglah menyusu badan itu bagus untuk si kecil tetapi tindakan si ibu itu yang salah.


Dipetik dari facebook Cik Puan Nurul, beliau memberi penjelasan tentang isu ini malah dia juga penyokong tegar menyusu badan. Jom ikuti kisah beliau.

Saya bagi susu badan kepada kedua-dua anak. Alhamdulillah Balqis dulu menyusu sampai 4 tahun. Aina tahun ni nak masuk 4 tahun masih menyusu badan. Belum pernah minum susu formula. Senang cerita, saya ni penyokong tegar penyusuan susu ibu. Tak percaya? Tengok sticker apa melekat kat kereta saya.
Menyusu kat tempat awam atau nursing in public (NIP) dah jadi perkara biasa. Tapi, saya lakukan dengan ADAB. Baby kalau nak susu, bukan kira bila & di mana. Time tu nak, time tu lah dia menangis. Biasanya saya akan cari baby room. Kalau dah cari tapi takde, saya akan cari tempat tersorok yang tak jadi tumpuan mata orang awam. Saya pastikan takde tubuh badan saya yang terkeluar. Badan anak akan saya tutup dengan shawl. Kalau ada suami, dia yang tolong pegangkan shawl & jadi penghadang antara saya & public. Pernah sekali, saya susukan Aina dalam tandas sebab tak jumpa tempat tersorok untuk menyusu. Orang penuh, bersesak. Kat baby room beratur panjang sedangkan Aina dah menangis macam nak putus nyawa. Rasa bersalah sangat pada Aina. Tapi, maruah & nama baik suami juga wajib saya jaga.
NIP takde masalah. Tapi perlu beradab. Aurat bukan semata-mata nampak tubuh badan. Malu pun sebahagian daripada aurat. Nak pulak kita ni orang timur yang kaya dengan adat & budi bahasa.
Kepada mak-mak penyokong tegar breastfeeding, Amran tu bukan tegur pasal menyusu badan. Tapi dia tegur pasal sesetengah mak yang terlalu excited susukan anak sampai terlupa pasal ADAB. Dua perkara yang berbeza. Cara Amran tak betul. Dia tu memang spesis makhluk yang suka caci maki orang. Memang cara Amran menegur salah, tapi tak payah lah kita ibu-ibu bawak diri kita down to his level semata-mata nak tegakkan kebenaran. Amran & the geng guna bahasa kesat caci maki, kita pun sama habis semua bahasa kasar keluar. Apa beza kita dengan dorang? Sama level je.
Tak boleh nak salahkan Amran 100%. Amran tu lelaki sejati. Sebagai lelaki sejati, dorang ni memang dah dicipta Allah sebagai makhluk yang kaya dengan imaginasi. Nampak orang post gambar susu perahan, dorang nampak benda lain. Kat ofis kalau terjumpa susu perahan dalam freezer, dorang bukan nampak susu tapi dorang nampak 2 payudara yang hasilkan susu. Kalau dorang tau siapa tuan punya susu tu lagi best imaginasinya. Kalau nampak orang post gambar susukan anak kat facebook, dorang sanggup tonggengkan telefon dengan harapan bila terbalik, baju & tudung yg tutup dada akan terselak. Ok ni lawak bodoh je. Bayangkan kalau dorang nampak kita susukan anak secara depan-depan. Bergelora perasaan dorang. Jangan kata lelaki ni gila $ek$. Tu dah memang naluri dorang. Kalau yang baik tu, dorang akan alihkan pandangan atau buat-buat tak nampak. Tapi bkan semua lelaki ada iman yang tebal untuk kawal nafsu. Ada yang nafsunya tak dapat dibendung. Contohnya yang dah masuk kategori wajib kawin tapi tak mampu atau berjauhan dari isteri.
Jangan dedahkan diri sendiri kepada fitnah. Jangan bagi peluang orang lain mulakan fitnah akibat dari perbuatan kita sendiri. Elakkan perkara yang boleh timbulkan fitnah.
Betul, berdosa buka aib orang. Tapi ingatlah, jaga diri. Jangan sesekali bagi peluang untuk orang buka aib kita.
Kita sebagai isteri, 24 jam bawa nama baik suami. Sebelum nak buat apa-apa, fikir dulu sama ada tindakan kita akan conteng arang ke muka suami atau tidak. Kalau sampai orang kata suami kita dayus, there is something wrong there. Di antara kewajipan seorang isteri ialah menjaga nama baik & maruah suami.
Last but not least, jangan terlalu fanatik dengan sesuatu perkara sampai lupa adab & maruah diri.
Apapun, yang salah tetap salah, tiada guna kita nak bertengkar dengan orang yang tak pernah faham tentang perempuan, Semoga dengan penjelasan beliau ini dapat memberikan kesedaran kepada para ibu di luar sana.

LAGI ARTIKEL MENARIK:
  1. Antara Sambung Belajar Dan Bekerja..Wanita Ini Punyai Jawapan Yang Mengejutkan!
  2. EKSKLUSIF! Perkahwinan Shaheizy Sam, Syatilla Mendapat Tajaan Yang Mengejutkan Orang Ramai
  3. Elfaeza Ul Haq Buka Tudung, Alasan Diberikan Tidak Masuk Akal!

SILA KOMEN DISINI

Name

Agama Berita Fesyen Gambar Hiburan Informasi Macam-macam Pilihan Editor Politik Slider Sukan Video Viral
false
ltr
item
MEDIA SENSASI: Isu Selfie Menyusu Badan, Kenyataan Wanita Ini Mengejutkan Orang Ramai Sehinggakan...
Isu Selfie Menyusu Badan, Kenyataan Wanita Ini Mengejutkan Orang Ramai Sehinggakan...
https://1.bp.blogspot.com/-YYTLvinSnUk/VpW0MPjwCPI/AAAAAAAAKTA/zpbXHSj04_k/s1600/Baby%2B1.png
https://1.bp.blogspot.com/-YYTLvinSnUk/VpW0MPjwCPI/AAAAAAAAKTA/zpbXHSj04_k/s72-c/Baby%2B1.png
MEDIA SENSASI
http://www.sensasi.org/2016/01/isu-selfie-menyusu-badan-kenyataan.html
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/2016/01/isu-selfie-menyusu-badan-kenyataan.html
true
1739318347934855125
UTF-8
Carian dicari tidak dijumpai LIHAT KESEMUNYA Baca Selanjutnya Reply Cancel Reply Delete By Home PAGES POSTS Lihat Kesemuanya LAGI ARTIKEL YANG MENARIK TAGS ARCHIVE SEARCH KESEMUA ARTIKEL Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August Setember October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow ARTIKEL INI ADALAH PREMIUM Sila share untuk meneruskan Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy