Propellerads

Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!

Nama Suhaimi Saad kini menjadi perbualan hangat netizen apabila sebelum ini telah tersebar gambar anak-anaknya meminta sedekah di bazar Ra...

Nama Suhaimi Saad kini menjadi perbualan hangat netizen apabila sebelum ini telah tersebar gambar anak-anaknya meminta sedekah di bazar Ramadhan dan ramai beranggapan bahawa wang sedekah itu adalah untuk kegunaan peribadi. 
Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!

Tetapi seorang saksi telah tampil mendedahkan bahawa wang itu adalah derma untuk sekolah tahfiz. Bahkan, yang turut menjadi tanda tanya netizen apabila Suhaimi telah mengeluarkan kenyataan bahawa rumah beliau tiada sofa, mesin basuh serta peti ais.

Padahal itu adalah keperluan asas yang diperlukan dalam kehidupan kita seharian. Namun, inilah penjelasan sebenar Suhaimi mengenai isu ini. Semoga apa yang diterangkan oleh beliau menerusi laman Facebook miliknya dapat merungkai segala tanda tanya. 

1. Tiada Mesin Basuh

Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!

Memang saya tak ada mesin basuh sejak 5 tahun yang lepas.(itu pun nak screenshot dan buat isu ke)

Sebab apa?

Sebab 'mesin basuh saya' ada di mana mana saja.24 jam lagi. Memanglah mesin basuh tu keperluan. tapi keperluan setiap orang tak sama. bukak minda tu.

Orang yang tak puas hati dengan cucian mesin,tetap akan basuh guna berus.ok la,itu pilihan dia.tak payah nak kecoh kecoh.

Saya,ina dan anak anak guna banyak pakaian setiap hari.kerja dan kesibukan hidup membuatkan kami perlu bergerak cepat dan pilih cara yang paling mudah dan sesuai dengan hidup kami.

Kalau saya guna mesin basuh biasa,berapa jam nak cuci,berapa jam pulak nak dry,berapa hari nak tunggu kering dan tahun bila pulak nak pakai baju pergi show dan 'mintak sedekah'?


Betul tak?

So,inilah rutin mingguan saya.jarang sangat saya suruh ina yang dobi baju. sebab saya pun sayang isteri saya macam orang lain. In sya Allah saya belum gila lagi nak paksa dia cuci baju guna tangan.

Tapi bukanlah bermaksud kami ni mengaku zuhud. Itu ayat orang orang yang tak bertanggungjawab,suka tengok orang berkelahi. So,kalau tak tau cerita..tanya.jangan pandai pandai reka cerita cerita baru sampai viral satu alam :)

2. Tiada Peti Ais

Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!

Alhamdulillah, sambil sambil reply komen2 kat fb tu,siap jugak 'sambal terung ss'.

Abang abang kat rumah tu pun kena try dan tolong masak untuk wife dan anak anak. Mesti diorang suka.

Paling best kat rumah ni,siapa yang masak,dia tak payah jaga anak dan basuh pinggan :)

Apa pun,saya suka latih isteri dan anak anak habiskan makanan.itu pun satu sunnah nabi.membazir tu pun amalan syaitan.

Sebab tu lah 10 tahun bernikah,rumah saya tak pernah ada peti ais.bukan tak mampu.tapi tak mahu.tak suka amalkan simpan simpan makanan.

Saya suka keluarga saya makan makanan yang bersih dan segar. Tak kiralah ikan ke,daging atau sayur.

Semalam,saya sempat 'beraya' di rumah sorang tukang urut di Klang. Walaupun dah berumur,suami isteri masih sihat dan nampak muda daripada usia sebenar.


Saya tanya apa rahsia mereka sihat dan nampak muda? Wak tu jawab :

1.buat apa pun,nak bangun ke,nak duduk ke,nak mula setiap langkah tu,ingat Allah dan banyak banyak sebut nama Allah. SubhanAllah,alhamdu lillah,Allahu Akbar.

2.jangan amalkan minum ais/air batu.syabu lagi la..haha

(Ini bukan saja baik untuk suara,tapi juga untuk kesihatan jangkamasa panjang. Kalau dah ada peti ais,susahlah nak kawal keinginan nak minum ais tu kan. Sebab tu saya tak beli peti.kalau teringin nak minum atau ada orang datang ziarah,baru beli.)

3.Amalkan beberapa senaman.

Wak tu siap bangun dan tunjukkan senaman senaman tu pada saya dan Ina.hehe

4.jangan amalkan makan ubat ubatan klinik dan hospital.(kata Wak)
Jangan amalkan..kalau terpaksa,apa boleh buat..

5.Tidur sekali je setiap hari

Saya tanya,tidur sekali?

Wak : faham tak?

Saya : tidur sekali dengan bini ke?

Wak : hahahha..bukan,maksud tidur sekali sehari ni..kalau kita tidur malam tu,bila dah terjaga waktu pagi atau siang,jangan tidur semula.terus bangun.kalau kita tidur semula,itu dah jadi dua kali tidur.kata Wak...

Terung ni,Wak tu la yang hadiahkan.

Terima kasih wak.murah reteki Wak,amiin

Takde PETI AIS,jimat letrik.

3. Tiada Sofa

Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!

Ada orang yang bertanya pada saya,kenapa rumah takde sofa,itukan keperluan. Ini jawapannya. Sejak 2009,rumah saya juga merupakan kelas mengaji Al Quran bagi anak anak jiran di sekitar rumah. 

Rumah yang dihiasi dan dibacakan ayat ayat AlQuran di dalamnya akan terlihat bagaikan bintang bintang oleh penduduk langit. Macam kita tengok bintang dari bumi. SubhanAllah.. 

Kalau dah rumah penuh dengan sofa dan perabot bagai,dah pelik pulak budak budak ni nak mengaji atas sofa. Raja pun tak buat kot :) Lain la u all,rumah besar macam istana.. 

Lagi pun,duduk di bawah ni adalah adab menuntut ilmu.sunnah juga. Begitu juga bila waktu makan atau ada ramai tetamu yang datang.nampak tak adil pulak bila ada yang duduk di atas,ada pulak yang terpaksa duduk di bawah.kan? 

Saya ambil berat perkara ni.sesetengah orang tak fikir pun. Bila semuanya duduk di bawah,maka apa pun darjat dia,artis ke,arnab ke,kita akan rasa kita ni sama je dengan orang lain. Itu kaedahnya. 

Sesetengah orang,sesetengah ya.beli sofa untuk tunjuk pada jiran.lepas tu tumpah makanan dan kopi,dah nak kena basuh,kena tukar dan sebagainya.saya pulak ada anak kecik.so saya elakkan. 

Ustad pesan, kalau kita tak mampu nak amalkan semua sunnah,jangan tinggalkan semua. Paling penting,jangan persenda atau perlekehkan orang yang nak belajar amalkan sunnah. Berdosa tau.

SILA KOMEN DISINI

Name

Agama Berita Fesyen Gambar Hiburan Informasi Macam-macam Pilihan Editor Politik Slider Sukan Video Viral
false
ltr
item
MEDIA SENSASI: Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!
Inilah PENJELASAN SEBENAR Suhaimi Saad Mengenai Tiada Peti Ais, Sofa & Mesin Basuh!
https://2.bp.blogspot.com/-zBTJOm1waJg/V5Aq5r5qi7I/AAAAAAAAQpw/rojwC4fkCqoMR31sGz7uIRhIt0X8OCflACLcB/s1600/Saad%2B7.png
https://2.bp.blogspot.com/-zBTJOm1waJg/V5Aq5r5qi7I/AAAAAAAAQpw/rojwC4fkCqoMR31sGz7uIRhIt0X8OCflACLcB/s72-c/Saad%2B7.png
MEDIA SENSASI
http://www.sensasi.org/2016/07/inilah-penjelasan-sebenar-suhaimi-saad.html
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/
http://www.sensasi.org/2016/07/inilah-penjelasan-sebenar-suhaimi-saad.html
true
1739318347934855125
UTF-8
Carian dicari tidak dijumpai LIHAT KESEMUNYA Baca Selanjutnya Reply Cancel Reply Delete By Home PAGES POSTS Lihat Kesemuanya LAGI ARTIKEL YANG MENARIK TAGS ARCHIVE SEARCH KESEMUA ARTIKEL Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August Setember October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow ARTIKEL INI ADALAH PREMIUM Sila share untuk meneruskan Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy